Jano van Gool

In de Pers

Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Inpakken

Bij de drogist (Etos) ligt naast de kassa een foldertje waarop staat `vakantie checklist’. Vind het altijd prettig te vragen of iets gratis is: “Mag ik dat zo meenemen, mevrouw?” De mevrouw heeft hetzelfde als ik, maar dan omgedraaid: “Ja, neemt u maar mee. Altijd fijn om bij de hand te hebben.” 
Mijn vakantie ligt al achter me, maar daarom is zo’n checklist aangenaam. Lekker even nagaan wat ik allemaal niet nodig heb gehad. 
De checklist bestaan uit 6 delen: 1. toilettas, 2. in reisverpakking, 3. toilettas van je kleintje, 4. vakantieapotheek, 5. baby & kind en 6. tropen. Van maar 3 delen ben ik de doelgroep.
Waarom ik zo’n checklist ook meeneem is om even na te gaan hoe ik ervoor sta. De toilettas kan ik bijvoorbeeld zelf inpakken, zonder hulp van de drogist. Ook omdat ik dingen combineer. Ik noem maar wat: bij de tandenborstel denk ik automatisch aan tandpasta. Douchegel - shampoo idem dito. Ik sta er nooit zo bij stil dat ik dit overzicht creëer en nu maar hopen dat ik het ook naar een breder verband kan meenemen. Dat je dus controleert of je elders in het leven de boel ook op een rijtje hebt.
Ik maak meteen een sprong naar de reisapotheek. De schaar kan ik afvinken. Staat op nummer 1. Dan: braakzakjes. Dit is een onderdeel van de checklist dat me ophoudt, want nog nooit nam ik die mee, want waarom? In een vliegtuig zijn ze er gewoon. Kan best zijn dat je op je vakantiebestemming moet braken, maar waarom zou je dat dan in een zakje doen? Waar moet je met dat zakje naartoe? Je kunt je ook discreet terugtrekken om opluchting te zoeken.
Of gaat het over de auto? O ja, de auto! 
Gelukkig hoef ik deze zomer niet meer met vakantie. Een volgende keer behandel ik: de tekentang.