Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Afreageren

Hoe sta je er zelf in? Die vraag moet je je een paar keer per dag stellen, als je tenminste als mens van wanten wilt weten. Ik kan er niet onderuit paar keer per week berichten te lezen over Nederlanders en overgewicht. En de rol die ongezond eten daarin speelt.
Hoe sta ik daar zelf in?
Deze week kwamen zangeres Beatrice van der Poel en ik terug uit het hoge noorden waar we onze voorstelling Montere Weemoed speelden. De tournee is al lang afgelopen, maar zo nu en dwarrelt er nog een boeking binnen. En we vinden het leuk, dus waarom niet.
Op de terugweg in de late avond is er altijd een tankstation waar we niet hoeven te zijn vanwege een lege tank, nee, daar gaan we vieze dingen kopen. Ik hoorde dat bijna iedereen dat doet die een avondje theater heeft verzorgd.
Komt waarschijnlijk doordat je gedurende niet al te lange tijd geconcentreerd je best hebt gedaan met een lijf vol zenuwen en dat je je daarom ráár wilt belonen. Afreageren ja. Grote zak winegums, zwetende saucijzenbroodjes, hoera, ze hebben ook nog oude kroketten, drop natuurlijk, dat soort spul. 
Moet allemaal snel op, zodat je thuis niet meteen naar bed kunt maar jezelf grondig gaat corrigeren met kopjes kalmerende thee. Terwijl je die langzaam opdrinkt, denk je na over alles wat je hebt meegemaakt, wat geen kwaad kan. 
“Er zit varkensvet in,” zegt de zangeres terwijl ze de winegums doorgeeft. Dat zegt ze dreigend vaak en iedere keer reageer ik met: “Wat érg.” Lijkt me immers enorm smerig, varkensvet.
In een bericht over ongezond eten lees ik dat het op té veel plekken te koop is. Dat is het probleem. Het woord is `obesogeen’: onze omgeving is veel obesogener geworden. Zie je, zelf kun je er niets aan doen!