Jano van Gool

In de Pers

Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

De Gelderlander

Verjaagd

In mijn vorige buurt zag ik hier en daar regelmatig hangjongeren en ik vroeg me af of ik er een zou willen zijn als ik jong was. Het is makkelijk je zoiets af te vragen op mijn leeftijd, maar ik neem bijna iedere vraag serieus. Ik denk het niet, want ik houd niet van groepen en ook niet van ergens rondhangen, nog steeds niet trouwens. Toen ik jong was, zat ik graag op mijn kamer van alles te bedenken en dat dan op te schrijven of te tekenen.

Waar

Veel belangrijke documenten heb ik niet. Officiële documenten dan. Mijn diploma van de middelbare school is bij een binnenbrand verdwenen, zwemdiploma’s ook. Ik ga er verder niet diep over nadenken, het zijn er twee: paspoort en rijbewijs. Eerste ligt in een la,  tweede zit in mijn binnenzak, in de portefeuille. Soms controleer ik of het er is voordat ik van huis vertrek.

Meetbaar

Veel hoef ik niet per se te weten. Steeds meer, geloof ik. Bijvoorbeeld dat het deze week Fiets Telweek is. Een grote groep fietsers houdt met een speciale app van alles bij, zoals de snelheid, de route, punten die voor vertraging zorgen. Het zijn van die woorden waarvan ik nooit dacht dat ik ze op zou schrijven: speciale app. Die speciale app heb ik in ieder geval niet.

Speciaal

Misschien moet het me verontrusten, maar er zijn kwesties waarin ik me helemaal niet wil verdiepen, terwijl iets in me zegt dat ik dat wél moet doen. Wildplassende vrouwen bijvoorbeeld en de rechter die zich met hen moet bemoeien. Dat er dus meer openbare toiletten moeten komen, ook voor vrouwen, anders kun je ze niet verbieden te gaan wildplassen. Ik zit enorm te knikken, want ik ben het er helemaal mee eens, maar overal om me heen is er een andere orde van de dag die aandacht eist.

Doel

De ochtendmist hangt in flarden in de stille straat. Graag kijk ik daarnaar. De dag begint stamelend, het is goed dat nog niet alles zichtbaar is. Dan komt er een bestelbusje de hoek om. Het ziet er gloednieuw uit, blauw en wit van kleur. Dan zie ik wat erop staat: VERTROUWELIJKE VERNIETIGING. Het zijn geen woorden voor de vroege ochtend, er is nog maar weinig op gang gekomen en dan zo’n busje.

Kanjerdetails

De uitstraling van Prinsjesdag is verbleekt. Wat de koning gaat zeggen, weten we ongeveer. Er zijn geen verrassingen. Ik klaag niet, want er zijn nog altijd de hoedjes. En de hoeden.

Vooruitzicht

Misschien geen kwestie voor de maandag, maar wat denk je als je hoort dat je nog maar een jaar te leven hebt. Nee, wat neem je je voor? Waarschijnlijk zijn die voornemens er niet meteen als je het hebt gehoord, maar komen ze daarna. Ik lees een interview met de schrijver Renate Dorrestein, een erg aardige collega die ik graag tegenkom. Ze is 63 is, zo ziek dat ze nog maar een jaar heeft, maar kan nog veel. Het was al in kleine kring bekend, maar nu is het openbaar geworden. Helpt het je als veel mensen het weten? Geen idee.

Kordaat

Het heeft hard geregend en hard gewaaid. Nu even niet en dan is het anders stil dan wanneer het zojuist niet hard heeft geregend en gewaaid.
Ik zit op een natte bank bij een weiland en kijk naar niets. Nou ja, niets, in de verte een paar koeien, hier en waar wat bomen, zware wolken laag boven het land, maar toch kijk ik vooral naar niets, de koeien, de bomen en de wolken zijn allemaal decor bij dat niets.

Stemmen

In Rotterdam, in Het Nieuwe Instituut, is een tentoonstelling te zien van doodgewone gebruiksvoorwerpen. Verzamelingen ervan, bijvoorbeeld tientallen fietsbellen of stukken daarvan, platgereden, op straat gevonden. Is het interessant daarnaar te kijken? Ik denk het wel en ga er waarschijnlijk ook heen, ook omdat ik het vaak te doen heb met dingen die nutteloos zijn geworden. Ontdaan van hun dagelijkse omgeving waarin ze een functie hadden, krijgen ze een nieuw leven.

Nuttigs

Wat vind ik hinderlijke geluiden in huis? Moet ik even over nadenken, ook omdat ik die niet hoor terwijl ik dit noteer. Ik luister even, maar het is stil in huis. Natuurlijk is het nooit echt stil, ook het huis zelf maakt geluid, zeker nu er een herfstwind staat, maar toch is het stil. Als er nu een deur stond te klepperen, ja, dat zou ik irritant vinden. Daar moet je dan ook héén.

Pagina's