Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Bedompt

Het bestaan van de familie Hazes zal niemand ontgaan. Er is daar voortdurend iets aan de hand, vooral in de conflictueuze sfeer, maar mijn aandacht voor al die kwesties is in de loop der jaren verslapt.
Tot jongstleden maandag.
Natuurlijk had ik gelezen dat Rachel Hazes een `gecremeerde kroket’ werd genoemd door Yvonne Coldeweijer die van beroep juicevlogger is. In wat een juicevlogger doet of aanricht, heb ik me nooit verdiept, je kunt nu eenmaal niet alles in de gaten houden.
De eerste keer dat ik het las van die gecremeerde kroket, dacht ik: grappige typering. Nog nooit gehoord ook. Natuurlijk kon ik me voorstellen dat mevrouw Hazes er niet blij om was. Zo denk je niet graag over jezelf en als je in de spiegel kijkt, is dat je op een gecremeerde kroket lijkt, niet iets wat je meteen te binnen schiet.
Bij een tweede keer verbleken de woorden en daarna wordt die gecremeerde kroket bedompt. Vond mevrouw Hazes niet. Die ging ermee naar de rechter. Niet alleen met die kroket, er was nog iets, maar ik herinner me niet meer wat.
Het opmerkelijke vind ik, en ik niet alleen, dat de rechter Yvonne Coldewijer verbood mevrouw Hazes voortaan een gecremeerde kroket te noemen. Rechters hebben het al zo druk en door die uitspraak krijgen het ze volgens mij nog drukker.
Stel dat Yvonne Coldewijer mevrouw Hazes niet wilde kwetsen, stél, maar echt vindt dat ze veel weg heeft van een gecremeerde kroket, wat dan? Ik ben geen jurist, maar ik mag die vraag stellen, geloof ik.
Of mevrouw Hazes er verstandig aan gedaan heeft dit verbod te bewerkstelligen, betwijfel ik. Iedereen zal, zodra ze in beeld komt, wat vaak, te vaak het geval is, onmiddellijk uitroepen: ah, de gecremeerde kroket!