Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Ongemak

Excuses voor het ongemak. Die woorden werken niet altijd. Zeker niet wanneer het ongemak al erg lang ongemak is. In de supermarkt om de hoek doet de statiegeldmachine het al ruim een maand niet. Daarvoor waarschuwt een groot papier dat erop is geplakt: DEFECT! 
Sinds kort wordt het defect al bij de ingang aangekondigd, met excuses voor het ongemak. Er zijn mensen die geen ongemak in hun leven toestaan of verdragen. 
Gisteren zag ik zo’n man. In zijn winkelwagentje stonden drie plastic zakken vol glaswerk. Misschien was er een nieuwe fase in zijn leven aangebroken. Type gymnastiekleraar zonder ordeproblemen, wilskrachtige kaken, borstelig haar.
Voor de statiegeldmachine stond hij een tijdje bars naar het woord DEFECT te kijken. Naast de machine is een deur met daarachter een ruimte alleen bestemd voor personeel. Daaruit kwam een jongen die misschien net iets te veel zin had in de nieuwe werkdag. De man pakte hem ruw bij zijn bovenarm en stelde voor dat hij het statiegeld even ging regelen in plaats van de machine.
De jongen sprak nauwelijks Nederlands, wat de man een behapbaar probleem vond. Hij gebaarde dreigend naar de tassen en met een volgend gebaar maakte hij duidelijk dat hij die voor de machine hard zou legen. De jongen verdween achter de deur, waarschijnlijk op zoek naar de bedrijfsleider (`gastheer’).
Door haast kon ik de gebeurtenissen niet afwachten. 
Er komen wijnflessen van karton, lees ik. Klimaatvriendelijk. Kan natuurlijk ook met statiegeldflessen!
Ineens denk ik aan het begin van mijn volwassen leven. Toen dronken we ook wijn uit karton, niet vanwege het klimaat, maar met het oog op de onkosten. Karton ging bij het oud papier voor een goed doel. Andere dagen.