Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Orde

Was onze premier gisteren gast in Koffietijd? Of was het eergisteren? Het kwam niet in me op voor de tv te gaan zitten, maar het interesseert me wel. Dat hij dat doet, bedoel ik. Hij zal ongetwijfeld een prima indruk gemaakt hebben. Net zoals in Vandaag Inside maandagavond. Ook niet gezien, want ik wilde niet meemaken wat daar gebeurde. In deze krant zag ik een fotootje van een moment in het programma: de heer Rutte kreeg een helm met een dildo erop cadeau.
Het fotootje hoorde bij een artikel waarin stond dat het in andere landen ondenkbaar was dat een premier in zulke programma’s zou verschijnen. Bij ons wel. Ik zie de premier leuk lachen bij het zien van die dildohelm. Volgens mij heeft hij niet gevraagd: “Waarom denken jullie dat ik dit een grappig geschenk vind?” 
Vandaag is het gelukkig allemaal weer voorbij. Politici hoeven in principe geen kunstjes meer te vertonen en geinig te doen terwijl er niets geinigs aan de hand is. Het is allemaal samen te vatten met: je moet er nogal wat voor over hebben! Nou!
Het is niet niks, het landsbelang of provinciaal belang te mogen dienen. Je wordt gekozen, mensen hebben vertrouwen in je, geloven in je, je functie is uitzonderlijk, je mag uitkomen voor wat je ter harte gaat, ja, dat is je wérk, je mag er trots op zijn.
Wat doet doe trots met je? Ik ga even weg van de Provinciale Staten, want ik lees dat Kamerleden elkaar niet meer mogen bedreigen. Dat staat in een Reglement van orde. Elkaar beledigen mocht al niet meer, volgens dat Reglement. Bedreigen is erbij gekomen.
Bedreigen is ook een vorm van beledigen, ja, een belediging van de omgangsvormen die een samenleving mogelijk maken. Dat Reglement van Orde is in wezen beschamend.