Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Perspectief

In omroepland is een nieuw programma bedacht: Bekende Nederlanders gaan vijf dagen in de gevangenis zitten, bij wijze van experiment. Het is trouwens geen nieuw programma, in Engeland bestaat het al, het wordt nagedaan en heet hier: Hel of Hotel.
Na alle onzin die over televisie kijkend Nederland wordt uitgestort, is het moeilijk met iets nieuws te komen, sterker nog: met iets origineels, ingewikkeld woord in Hilversum. Toen kwam dus een denktank met dat Britse `format’.
Paar jaar geleden was ik naïef door me af te vragen waarom toch altijd die Bekende Nederlanders, vaak ook nog dezelfde? Maar ja, dat moet van de kijkcijfers. Naar een genuanceerd en aandachtig gemaakt programma over het leven in de gevangenis zonder Bekende Nederlanders kijkt bijna niemand. Nee, we willen de onvermijdelijke Jeroen van Koningsbrugge in een cel zien ijsberen.
Wat is trouwens het experiment? Dat moet het immers zijn. Als het Carlo Boszhart daar bevalt, mag hij dan blijven? Zeg heus niet dat ik het hoop, maar het zou best een prima oplossing zijn voor veel buisvervuiling.
Bedoeling is dat de Bekende Nederlanders volledig opgaan in de gevangenisomstandigheden. Ik neem aan dat die omstandigheden worden nagebootst, want in een echte gevangenis is geen ruimte voor dat soort onzin. En wat het vooral flauwekul maakt, is dat de Bekende Nederlanders na vijf dagen weer weg mogen. Is een ander perspectief dan de gedetineerden hebben, ja, een bevrijdende gedachte.
Afgelopen jaren heb ik zo nu en dan met gevangenen gewerkt, verhalen met ze geschreven. Mijn ervaring is beperkt, maar genoeg om te zeggen dat het een erg slecht en slap idee is het programma Hel of Hotel te noemen. Ja, er zit rijm in. Leuk!