Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Pikkedonker

Interessant dat veel hoger opgeleiden niet horen bij de 700 duizend sporters die na corona zijn afgehaakt. Veel jongeren tussen 13 en 18 wel. Die hebben geen zin in regelmatige training en verplichtingen als wedstrijden. Beetje verontrustend. Ik denk aan een reclamespotje waarvan ik niet weet waarover het gaat, dat eindigt met de slogan `Beslissers van morgen maken vandaag het verschil.’ Ik geef toe dat ik het niet helemaal begrijp, wat komt doordat ik me altijd afvraag wat er bedoeld wordt met het verschil maken. Toch verbind ik de slogan meteen met de jeugdige leeftijdsgroep die geen zin heeft in verplichtingen.
Lager- en middelbaar opgeleiden zijn nog lang niet terug op het oude niveau, maar ik heb geen idee van dat oude niveau. Klinkt hoe dan ook niet best.
Nee, dan de hoger opgeleiden! Die sporten maar door alsof er niets is gebeurd. Ik weet niet of ik me een hoger opgeleide mag noemen. De hoogste opleiding van de hogere heb ik niet afgemaakt, en van die daarvoor staat me nauwelijks nog iets bij.
Maar ik sport als een gek, vier of vijf keer per week. Op een fitnessclub. Omdat je motivatie daartoe vaak verslapt, wil je er ook graag over praten. Over wat je dan doet en hoe intensief. En hoe je je daarna voelt! Zal moeilijk te verdragen zijn naar zoiets te moeten luisteren.
Gisteren sprak ik een jonge hoger opgeleide. Zij bezoekt ook een fitnessclub, maar daar zijn alleen fietsen (`spinbikes’). Je fietst er in het pikkedonker, terwijl de coach tussen de harde muziek door instructies geeft over vaart en stand van de versnelling.
`Apart,’ zei ik.
Op onze fitnessclub is vaak klassieke muziek te horen, nogal uniek in dat veld.
`Dat zal jullie leren,’ zegt de hoofdcoach bars.