Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Solide

Mooi dat je op onverwachte momenten aanleiding krijgt over iets na te denken waar je normaal niet op was gekomen, bijvoorbeeld wat je zou doen als je maanden op zee was geweest en in een vreemde stad op een brug over het water stond uit te kijken.
Ik kom daarop door een film-in-wording.
Ik woon in een buurt waar vaak films worden opgenomen. Daarover krijg je dan een brief waarin staat waarmee je op de filmdagen rekening moet houden, de ongemakken die daarbij horen (meestal vrij veel), en ook waar de film ongeveer over gaat.
Nu is het een hele heisa. Al een dag of tien staan er overal gele borden van de gemeente. Fietsen moeten weg en als die blijven staan, zwaait er wat. Volgende week woensdag mag je eigenlijk je huis niet uit, in iedere geval niet door de straat lopen. Bij ons leefde enorm de vraag: wat is er aan de hand? Herstelwerkzaamheden? Of zoiets? Graag hadden we het erover, vol verwachting zonder te weten wat er te verwachten viel. Ook verontwaardiging: nog nooit zo veel waarschuwingsborden gezien. 
Sinds gisteren is het duidelijk, want brief: aflevering van de serie FBI International. Nooit gezien, nooit van gehoord, ligt aan mij. Klinkt solide, FBI International: fel kijkende mannen in pakken, met ferme wapens.
Het zijn twee scènes. Een voor het restaurant aan de overkant. Binnen is een misdaad gepleegd. De scène speelt zich voor de deur af. Daar vraagt FBI International zich af wat er aan de hand is.
Scène twee dus op die brug: staan vier vrienden. Op zee geweest. Maanden. Wat nu?
Blijf in die vraag hangen. Ben weinig op zee, maar denk wel altijd: wat nu? Moet meer aandacht aan het antwoord besteden. Niet altijd anderen het werk laten doen, ook al is het maar film.