Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Vertel

Stel dat je last hebt van een kort lontje en je overal meteen je harde mening loopt rond te tetteren en voortdurend de confrontatie opzoekt, ja, je begint een hekel aan jezelf te krijgen en besluit te proberen daarmee op te houden. De eerste maand van het nieuwe jaar is daar geschikt voor: Silent January.
Iedereen mag overal over praten in omroepland en je bent met je voornemen aangeschoven aan een praattafel. Komen veel reacties op, ook woedende doodsbedreigingen natuurlijk, en meer mensen blijken er voor te voelen. Silent January krijgt een status.
Er wordt vaak over gesproken en geschreven, over de voor- en nadelen van conflictueus gedrag, de reacties van de omgeving, een nieuwe manier van denken die eruit voortvloeit. Zonder dat je er erg in had, werd je deskundige en zit twee keer per week aan een praattafel. Sven stelt bars zijn eerste vraag: “Thomas Verbogt, je ziet er redelijk rustig uit, maar gáát het ook goed? Vertel.”
Helpt dit?
Iedere dag bereikte me informatie over Dry January, op zo veel plekken en zo intens dat ik zin krijg er schokkend bij te gaan drinken. Murw neem ik kennis van de motieven en motiefjes, de weddenschappen, de alternatieven, de doelstellingen en idealen en ga maar door.
En ineens denk ik: het mag vast weer. Ik bedoel: ik schreef een jaar of twintig geleden over dit soort processen en met de kennis van nu doe ik het heel kort weer, want er is niets veranderd. Je stopt met drinken, je stopt met roken, je stopt met gefrituurde troep niet omdat het beter is voor je hoofd, hart en buik, niet vanwege een kostenplaatje, maar omdat je het niet meer wilt. Wat je niet wilt, doe je niet. Dáár concentreer je je op: Ik Wil Het Niet. In troostende stilte.