Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Voering

Het is goed, vooral nuttig te beseffen dat je moet ophouden dingen die verdwijnen te betreuren. Word je een zeurpiet van.
Volgende week is het afgelopen met de acceptgiro. Die manier van betalen hoorde bij de wankele orde die ik zo strak mogelijk wilde handhaven. Stapeltje op een uithoek van mijn bureau. En eens in de week of twee weken bankieren.
Wanneer ik ophield de acceptgiro’s ingevuld en krachtig ondertekend in de speciale envelop te doen, weet ik niet meer. Ik vond het wel wat hebben, met die envelop naar de brievenbus te lopen. Tijdens die wandeling voelde je dat je enorm meedeed met een wereld waarin geld een hoofdrol had. En als je de envelop in de gleuf losliet, wist je dat je iets gedáán had.
Ik bankier digitaal en wil daar ook graag een belangrijk moment van maken. Liever niet in je onderbroek, zondagse pak hoeft ook niet, iets er tussenin. Muziekje erbij, meditatief van karakter. En dan goed tot je laten doordringen dat je De Administratie aan het doen bent. Stapeltje acceptgiro’s wegwerken en daarna zorgvuldig verscheuren, een regentje van kleine snippers in de prullenmand laten dwarrelen.
De rekeningen gaan digitaal binnenkomen. Dus scherp opletten, ik sla vaak iets over in de mails, denk snel dat het reclame is. Ja, ik ga op volle kracht proberen er een niet al te terloopse handeling van te maken, maar het wordt steeds moeilijker je iets concreets bij geld voor te stellen.
Op steeds minder plaatsen kun je ermee terecht, maar ik heb nog altijd bankbiljetten en munten in mijn zak. Zo denk ik minder abstract met financiën om te gaan, wat natuurlijk onzin is.
Wel wijs ik graag op de triomf ineens een bankbiljet in de voering van je jasje te voelen.