Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Column

Getergd

Je kunt je afvragen hoe het met onze beschaving zit, als er nog steeds campagnes bedacht worden die ons duidelijk maken dat we ons fatsoenlijk moeten gedragen. En hoe dat moet, want het is niet altijd te doen daar zelf op te komen.
Nu is er een van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het richt zich op het verminderen van verbale agressie in de zorg.

Verdwalen

“Hebt u weleens eerder een MRI-onderzoek gehad?” vraagt de verpleegkundige nadat ze me gecomplimenteerd heeft omdat ik ruim op tijd ben.
Heb ik, maar weet niet meer waarvoor en wanneer. Moet voor haar makkelijk na te gaan zijn. Ik knik als Een Man van de Wereld: vertel mij wat over MRI-onderzoeken!
Ze legt uit dat dit langer duurt omdat mijn hart minutieus bekeken wordt. Ik moet rekenen op een klein uur.

Nog

Werkend aan mijn hitteplan leg ik flesjes mineraalwater in de ijskast. Gewoon water uit de kraan mag ook, maar ik wil overal iets méér van maken.
Voor het eerst lees ik wat er op het flesje staat, S.Pellegrino is het: “Te bewaren op een droge plaats, net en geurloos, beschut tegen zon en vorst. Niet invriezen.”

Gezelschap

In mijn zoektocht naar antwoorden op de vraag hoe er in het buitenland tegen Nederland wordt aangekeken, stuitte ik op de komiek Derek Mitchell die in Amsterdam woont maar in voorstellingen, bijvoorbeeld in Los Angeles, van alles uit de doeken doet over ons land dat sinds het vertrek van Trump en mindere hoogwaardigheidsbekleders weer een piepklein en licht tuttig land is geworden.
Derek Mitchell heeft het onder meer over ons `eet smakelijk’, een wens of bevel waarvan ik het meteen beetje benauwd krijg.

Zakdoek

Doe het niet vaak, maar soms hoort het bij een vakantiedag aan zee: midgetgolfen. Je moet er in een goedmoedige stemming voor zijn en als dat niet geval is, kun je daar best voor zorgen (en als het lukt, moet je proberen te onthouden hoe je het gedaan hebt!). 
Niet te doen het terrein te betreden met veel te veel aan je hoofd en volgens mij moet je niet al te intense plannen hebben voor de rest van de dag. Van midgetgolf wordt het leven kleiner, en ook alles wat bij het kleiner geworden leven komt kijken. Rustgevend, misschien is dat het woord.

Toezicht

Ze komen vaker voor dan, laat ik zeggen, een jaar of tien geleden, de woorden `angstcultuur’ en `giftige werkomgeving’, altijd in verband met het functioneren van een leidinggevende. De betekenis van die woorden is ernstig, meer dan dat, en altijd zijn het `anonieme bronnen’ die erover beginnen. Dat laatste vind ik net zo ernstig, daarom blijf ik er fel hardop over nadenken.
Nu is het de directeur van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Birgit Donker. Ooit was ze hoofdredacteur van de NRC, maar ze sloeg een andere weg in en die leidde haar naar deze baan.

Zinnig

Altijd benieuwd wat buitenlanders over ons land zeggen als ze hier zijn geweest, op vakantie of werkbezoek. Hebben ze zin terug te gaan?

Plaatsje

Nuttig ook bij de kleine, misschien onbelangrijke veranderingen in je leven stil te staan en je af te vragen wat ze betekenen.
Voorbeeldje: de vliegtuigspotters die ik de afgelopen dagen op Schiphol zag.
Tot voor kort vond ik het rare zonderlingen. Je fotografeert vliegtuigen, nou en? Ook dat vliegtuig van de Amerikaanse president, wie kent het niet? Wat doe je met die foto’s? Misschien bekijk je ze thuis een paar keer om telkens vast te stellen dat ze goed gelukt zijn, maar daarna?

Knikken

Waar ze mee zouden moeten ophouden in het Journaal en actualiteitenrubrieken, ook op de radio, zijn die superkorte en niksige straatinterviews met willekeurige voorbijgangers. Mensen moeten meteen een opvatting of `een gevoel’ paraat hebben en dat is soms al moeilijk als je enige tijd hebt om het voor te bereiden, dus zeker wanneer je ineens een microfoon voor je mond krijgt. Bijvoorbeeld als het érg warm is. De journalist: “Ik zie dat u het warm heeft.” Willekeurige voorbijganger: “Ja, het is erg warm.”

Pagina's